2011. május 5., csütörtök

FONOTT KALÁCS

 "Az lenne az igazi ha a vendégek házi fonott kalácsot kapnának a húsvéti hidegtálhoz..." valahogy így hangzott kedves tulaj-asszony óhaja.
Kérése teljesült, az ezeréves' szakács könyvem újra bizonyított!
Szerintem nem szégyen könyvből sütni-főzni, szóval alaposan áttanulmányoztam az avítt lapokat és koléga nőmmel nekiláttunk az első kalácsnak.
Sikerült! Újra dagasztás, és begyúrtunk még négyet, kelesztettük, fontuk és megsütöttük. Megérte.

A recept:
60 dkg liszt
10 dkg vaj
12 dkg cukor
3 db tojás
2.5 dkg élesztő
4 dl tej
csipet só

Másfél dl langyos tejben és kevés cukorral elkeverjük az élesztrőt. Ezt a kovászt adjuk a liszthez, valamint két tojást és a cukrot a langyos maradék tejjel.
Eldolgozzuk és begyúrjuk, a megolvasztott, de nem forró vajjal, majd kelesztjük.
Egyenlő csíkokra szabjuk, meglisztezzük, befonjuk és hagyjuk még tovább kelni. Ezután megkenjük egy tojással és előmelegített "mérsékelt hőjű" sütőben barnára sütjük.



2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a bloghoz!
    És persze ehhez a gyönyörűséges fonott kalácshoz is :) Nyamm.

    VálaszTörlés
  2. Mire nem jó egy ezeréves szakácskönyv :)
    A kedves tulaj-asszony remélhetőleg el volt ragadtatva a végeredménytől.
    Lennék vendég nálatok. Egész nap csak ennék és ennék :)

    Gyönyörűek a kalácsok.

    VálaszTörlés