"Az lenne az igazi ha a vendégek házi fonott kalácsot kapnának a húsvéti hidegtálhoz..." valahogy így hangzott kedves tulaj-asszony óhaja.
Kérése teljesült, az ezeréves' szakács könyvem újra bizonyított!
Szerintem nem szégyen könyvből sütni-főzni, szóval alaposan áttanulmányoztam az avítt lapokat és koléga nőmmel nekiláttunk az első kalácsnak.
Sikerült! Újra dagasztás, és begyúrtunk még négyet, kelesztettük, fontuk és megsütöttük. Megérte.
60 dkg liszt
10 dkg vaj
12 dkg cukor
3 db tojás
2.5 dkg élesztő
4 dl tej
csipet só
Másfél dl langyos tejben és kevés cukorral elkeverjük az élesztrőt. Ezt a kovászt adjuk a liszthez, valamint két tojást és a cukrot a langyos maradék tejjel.
Eldolgozzuk és begyúrjuk, a megolvasztott, de nem forró vajjal, majd kelesztjük.
Egyenlő csíkokra szabjuk, meglisztezzük, befonjuk és hagyjuk még tovább kelni. Ezután megkenjük egy tojással és előmelegített "mérsékelt hőjű" sütőben barnára sütjük.
Gratulálok a bloghoz!
VálaszTörlésÉs persze ehhez a gyönyörűséges fonott kalácshoz is :) Nyamm.
Mire nem jó egy ezeréves szakácskönyv :)
VálaszTörlésA kedves tulaj-asszony remélhetőleg el volt ragadtatva a végeredménytől.
Lennék vendég nálatok. Egész nap csak ennék és ennék :)
Gyönyörűek a kalácsok.