Régen
készítettem ezt az ételt, már el is felejtettem, de a képek alapján összekapom
magam és megpróbálom közre bocsátani a receptet.
A
garnélák tisztítása után hátra maradt fejeket és páncélokat fokhagymás olíva olajon
és vajon sütöm, mielőtt megégne kevés alap lével felengedem és párolom. Mikor
kellően megfőttek a fejek, fakanállal szétnyomkodom, sózom, borsozom, kevés fehérborral
ízesítem. Borókabogyóval és babérlevéllel is turbózhatjuk, Szicíliában római
kömény is kerül bele. Teljesen szétfőzzük, ha kívánja, adhatunk hozzá még
vajat.
Leszűröm,
a „sloppot” Bandzsi kutya kapja, míg a sűrű piros lé a hűvösön derül. Az edény
tetején külön válik a finom rákvaj.
Hagyományos,
sajt nélküli 17 perces rizottót úgy készítek, hogy apróra vágott vöröshagymát
vékony vajon párolok, ráöntöm a rizset (lehetőleg, kerek szemű arbórió fajtát).
Mikor fehéredik a rizs, sózom és száraz fehérborral vékonyan felengedem, épp
csak ellepje. Kavargatom, rázogatom és alap lével folyamatosan pótlom az
elpárolgott folyadékot. Félúton sütőtököt reszelek bele, ami a végére
„eltűnik”. Cirka 17 perc múlva kész, nehogy túlfőzzük a rizset, nem baj, ha
ress és kissé folyós (all onda) állagú.
A
sütőtököt közben lehéjazom, és apró kockákra vágom, mikróban puhára főzöm és a
kész rizottóhoz keverem, a rákvajjal együtt.
A
tisztított garnéla farkakat grillezem, párat egészben a díszítéshez, és a zsályás-petrezselyem levéllel hintett
rizottóra helyezem.
Nem
hiszem, hogy kellene hozzá citrom, finom fehérbor annál inkább…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése