Széll Tamás és csapata, újra a világszínvonal körüli pályára lövi a magyar gasztronómiát.
A DINING GUIDE cikke következik /http://www.diningguide.hu/hirek/etterem-informacio-7805/
Ott leszünk a Bocuse d'Or-on!
Széll Tamás 9. lett, északiak a dobogón
Az északiak tarolása folytatódik a Bocuse-on. Norvégia
az aranyérmes, Svédország ezüstérmes, Dánia bronzérmes lett a Bocuse
d'Or európai döntőjében. Széll Tamás révén mi is ott leszünk 2013
januárjában Lyonban.
Mint ahogy a S.Pellegrino a világ legjobb 50 (valójában 100)
éttermét tallózó listája az évek során Heston Blumenthal és az El Bulli
háziversenyévé változott, ahol igazából már mindenki a trónfosztásra
várt (ami be is jött a Nomának köszönhetően illetve az El Celler de Can
Roca és a Mugaritz előretörésével és persze a Ferran Adria
kiszállásával), 1991 után úgy változott át a Bocuse d'Or is az északiak
játszóterévé. A labdát alapvetően a dán-svéd-norvég trió rúgja és olykor
a passzolgatásba beszállnak a terepet jól ismerő franciák is. A nagy
kérdés a Bocuse és az európai döntő esetében is mindig az, hogy a
„kispistik” (akik természetesen valójában „nagypistik”, hiszen nem
mindenki tud bekerülni a legjobbak közé), akik jól rúgják ugyan azt a
bőrt - de eddig általában kapufára -, hogy betalálnak-e?
A játék persze vérmesen komoly, azért is, mert Magyarország is
játssza. Tavaly októberben kiderült, hogy hazánkat az 1
Michelin-csillagos és Év Étterme díjas Onyx
sous-chef-je, Széll Tamás képviselheti a március 20-21-i európai
döntőben. (Az országos bajnokok ugyanis kontinentális bajnokságon
vesznek részt, s az összesítések alapján a legjobb 24 versenyző indulhat
a 2013 januárjában, Lyonban megrendezendő döntőn. Az európai döntőből
20-ból 12-en mennek tovább.) A felkészülésben nem kisebb név volt
segítségére, mint a 2009-es Bocuse-győztes, Geir Skeie, aki a versenyt megelőzően elmondta nekünk,
hogy „Tamás legnagyobb erőssége, hogy hihetetlenül nyugodt, még ilyen
hatalmas nyomás alatt is. Minden mozdulatán látszik, hogy nem kezdő a
konyhában.”
Széll Tamás és segítője, Garai Ádám a brüsszeli Bocuse d’Or – Europe
selejtezőjének első napján, március 20-án, 10.20 perckor állt rajthoz. A
mellette levő boxban a korábban az El Bulliban is megfordult belga
Robrecht Wissels, a Belgocatering képviselője illetve Thibaut Ruggeri, a
Lenôtre Paris séf-helyettese főzött. Rajtuk kívül Izland,
Spanyolország, Észtország, Svédország, Nagy-Britannia, Hollandia és
Luxemburg séfjei versenyeztek az első nap. Március 21-én a lengyelek,
norvégok, bolgárok, dánok, olaszok, csehek, németek, finnek és svájciak
következtek. (Az oroszoknak is sikerült az európai döntőbe jutni, de
vízumproblémák miatt nem tudtak ott lenni Brüsszelben.)
Felül a norvég győztes: Ørjan Johannessen, alatta bal oldalon az
ezüstérmes svéd Adam Dahlberg, mellette a harmadik FoldagerJeppe
Nem véletlen, hogy az első nap végén a dán zsűritag az aznapi mezőny első harmadába sorolta a magyart,
Széll Tamásnak sikerült, ami eddig még hazai séfnek nem, 9. helyével
bejutott a lyoni döntőbe. Az első helyet Norvégia (Ørjan Johannessen)
szerezte meg, a második a svéd csapat (Adam Dahlberg) lett, a dobogóra
harmadikként felfért még Dánia (FoldagerJeppe).
Az európai döntő két fő alapanyaga a fekete lábú csirke és a doveri
nyelvhal volt. Minden versenyző két darab, egyenként 1,7 és 2 kg
baromfiból készített10 adag húsételt, amelyhez minimum háromféle köretet
tálalt, valamint 7 darab, egyenként 600 és 800 gramm közötti, doveri
nyelvhalból és 1 kg szürke garnélarákból 14 adag fogást prezentált.
A korábban bejelentettekhez képest változás volt a versenyben, hogy
egészségügyi problémákra hivatkozva Peter Goossens, a 3
Michelin-csillagos Hof van Cleve konyhafőnöke lemondani kényszerült a
zsűri elnöki posztról, helyét Yves Mattagne, a 2 csillagos Sea Grill
vezető séfje vette át.
A szervezők azt is bejelentették, hogy a következő Bocus d'or Europe verseny színhelye Svédország lesz.
Akik Európából ott lesznek a 2013-as lyoni döntőben:
1.Norvégia
2.Svédország
3.Dánia
4.Izland
5.Franciaország
6.Nagy-Britannia
7.Svájc
8.Belgium
9.Magyarország
10.Finnország
11.Észtország
12.Hollandia
Legjobb Commis: Franciaország
Halétel különdíj: Izland
Húsétel különdíj: Nagy-Britannia
Akik Európából ott lesznek a 2013-as lyoni döntőben:
1.Norvégia
2.Svédország
3.Dánia
4.Izland
5.Franciaország
6.Nagy-Britannia
7.Svájc
8.Belgium
9.Magyarország
10.Finnország
11.Észtország
12.Hollandia
Legjobb Commis: Franciaország
Halétel különdíj: Izland
Húsétel különdíj: Nagy-Britannia
forrás : http://www.diningguide.hu/hirek/etterem-informacio-7805
írás & a képek : Dining Guide
írás & a képek : Dining Guide
Gratula! Talán feltámadhat poraiból a magyar gasztronómia...
VálaszTörlésKöszönjük :)