2011. június 28., kedd

CSOKIKRÉMMEL TÖLTÖTT SÜLT BANÁN

 (nutellás banán)
A banánt hosszában ketté vágom, és az egyik felébe horonyt vágok. Ebbe a mélyedésbe kerül a nutella vagy csoki krém. A banán másik felét rá rakom, jól összetapad magától is, és hűtőbe teszem.
Mikor már jól ledermedt, palacsinta tésztába mártom, és forró olajban kisütöm.
Fagylalttal tálalom.
 
Nem csak a gyerekek imádják...

2011. június 23., csütörtök

PIKÁNS MEGGYLEVES

Nem a szokványos retro (értsd: agyonhabart) és a még szánalmasabb "görög gyümölcs leves, tejszín habbal" stílusú levest főztem, mégis mindenki repetázott, ennek ellenére, senki nem állta meg szó nélkül. "Nagyon finom, de valami szokatlan van benne" meg-hogy "nem is tudom milyen, de ízlik"  "hű de pikáns", és így tovább. Örültem, hogy senki nem evett még hasonlót. Jéghidegen, másnap még pikánsabb és egyedibbé vált a lé. 

Hozzávalók:
kardamon,
fahéj,
citrom,
narancs virág olaj,
szegfűszeg,
menta,
barna cukor,
cukor vanillin,
meggy,
tej,
tejföl,
vaj,

Pici vajon felraktam, a magvalt meggyet, majd a citrom és a menta levelek kivételével a többi fűszerből és cukorból egyszerű fűszer redukciót készítettem, amit a kevés vízben fővő meggyhez adtam.  Ezután, tejet és kevés narancs virág olajat adtam a leveshez. Felforrás után botmixereltem, és kevés tejföllel  dúsítottam, citromot és mentát adtam hozzá, még egy kevés cukrot, és friss magvalt meggyet  betét gyanánt, ismét beforraltam, majd leszűrtem. 
Hidegen tálaltam, menta levéllel díszítve, kevés natúr meggy lével márványozva' a  tetejét.
A leves nem túl sűrű,  nem híg, a meggy betét nem főtt de nem is teljesen nyers. A "pikáns" fűszerek érdességét finom, pasztellessé szelídíti a tej. Megfoghatatlanul savanykás-mentás, még véletlenül sem az édes íz dominál, csak a hozzáértőknek' sejlik a narancs virág olaj enyhén édes aromája...

2011. június 21., kedd

HORGÁSZAT TELEFONHÍVÁSRA

Tegnap hívott fel Fogarasi Miki barátom, akivel volt szerencsém két éve Boszniában,  pérek és sebes pisztrángok nyomába eredni. Az ő nyughatatlan felfedező hajlama vitt, addig ismeretlen vizekre. Áldom őt azóta is, hogy elsőkként fedeztük fel a Sanicát, Plivát és még pár "titkolt" pisztrángost.

Miki szákol
 
Miki nehezen kezeli legyezés közben a kamerát

balkáni pér

Örömmel kaptam fel  a telefont, mikor a kijelzőn megláttam a nevét.
-Szia Pupa! Hogy vagy...csak meg kellene nézni a Jósvát...milyen botot ajánlasz...szerinted az időjárás engedi, hogy...Oké! Hétvégén egyeztetünk! Nem, nem inkább csak a patak. A tavak nem érdekelnek.

Alig hagyott megszólalni, de mégis mindent megbeszéltünk ahhoz, ami egy két napos kispataki peca túrához szükséges.
Nagyon várom a jövő hetet. Több éve nem szenteltem a figyelmet a legjobb hazai mészkő patakra, csak az ottani Ménesvölgyi tóra.
domolykók takarásban

a Ménesvölgyin

a Tengerszemen

2011. június 20., hétfő

SZARDÍNIÁS FUSILLI


Minden kép ki akartam már próbálni a "Soós" Premio duro márkanévre hallgató magyar termék(ek)et. A spagettijéből már ettem, de nem igazán emlékeztem rá milyen is. Most csavart tésztáját választottam, mivel ez a forma karakteresebb, és nehezebben "titkolja", magának a tésztának a minőségét, még akkor is ha merő szószba fullasztanánk. Egyébként a fusilli, -a csavart tészta -, ami leginkább felveszi a szaftokat, tehát ha netán úgy járnánk, hogy kevés a sugo (a pasta "mártása") fusillit főzzünk hozzá.

Amúgy a vecsési cég terméke igen olcsó, elfogadható csomagolású, de azt hiszem még csak a Corában találkoztam vele.
Rég jártam tengernél, valami igazi tengeri, kikötős kajára vágytam, nem valami flancos, drága fehér-terítős gourmet káprázatra, hanem valami olyasfélére amit a kikötők dolgozói esznek a konyha mögötti fa ládák tetején egy elnyűtt napernyő alatt, szieszta idején... Olasz mesteremtől
sok  "személyzeti kaját" ellestem, most valami hasonlót dobtam össze az itthon talált "maradékokból". Az étel kicsit a putanescára hajaz.
készül a sugo
Extra szűz olíva olajon zúzott-vágott fokhagymát (1/2 fej) és vörös hagymát (1 fej) fonnyasztottam. Apróra vágott zöld olajbogyóval, két szem zúzott boróka bogyóval és két babér levéllel fanyarítottam. Lassú tűzön hevítettem az egyveleget, addig míg nem ég az olaj, vagy a fokhagyma. Egy olajos szardínia konzervről leengedtem az összes zsiradékot és kevés paradicsom szósszal hozzákevertem a többihez. Ezalatt a fusillit oda tettem főni, és kb. másfélszer annyi kiló paradicsomot mint amennyi tészta kivelőztem. A lágy részek, a lé és magok a sugoba kerültek, a héjas húst pedig apróra kockáztam.

a paradicsomot nem kell szétfőzni
A súgóban teljesen szétfőztem a szardíniát és minden egyebet, sóztam (ez az étel lehet kicsit sós!), borsoztam és a legvégén apróra vágott friss bazsalikom levéllel fűszereztem. Mikor a tészta al dentére főtt, beleborítottam némi sós főző vízzel a ragúba és összekevertem a felkockázott paradicsommal. Épp csak rottyant egyet (1/2 perc) és tálaltam.
Bazsalikom levéllel díszítettem, és még külön a tetejére fektettem, pár (újabb) szardínia darabot, olíva olajjal meglöttyintettem. A tészta némileg kisebb a megszokottól, viszont valóban durumnak érződik, finom és a szaft is "jól fogja". Nekem nagyon ízlett ez a "tengerész" kaja, érződik benne a hal, anélkül is hogy közvetlenül hal húst vennénk a szánkba. A bogyók a babér és a zöld bazsalikom együttes harmóniája, félnyers paradicsommal az imádott mediterránumot idézi.

2011. június 8., szerda

NAGY FEJESEK, CÉLKERESZTBEN

Az írás korábban az Eurohorgász Magazinban jelent meg

Walton mester „A tökéletes horgász” művében sok oldalt szentel a közvélemény szerint „legrosszabb” halnak tartott fejes domolykónak. A könyvből kiderül, hogy ez a minősítés a húsának szól, ugyanakkor horogra terelése majdnem az összes horgászati módszerre lehetőséget ad.
A domolykó egész évben és szinte minden természetes csalival fogható. Tavasszal: gyümölccsel, friss hajtásokkal és csontival. Nyáron és ősszel főleg ízeltlábúakkal, amik egyaránt vízi és szárazföldi bogarak és rovarok. Télen horogra tűzött kishallal, májjal és sajttal.  Ezeken kívül még a mű csalik sokasága is bevethető: körforgók, támolygók, wobblerek és műlegyek. Legyezőhorgászok óriási szerencséje, hogy a domi műléggyel igen jól fogható, ráadásul a pici lárvautánzatoktól a nagytestű bogárutánzatokig minden legyet szívesen vesz.