Megint’ a debreceni
vásárcsarnok emeletén kóboroltam… és vegyes erdei szárított gombát kaptam
Lacitól. Épp csak egy marokkal. Kétkedve néztem rá, de megnyugtatott, hogy ez a
kevés is bőven elegendő lesz négy főre. Igaza lett (most is). Ha a szemközti
árus szelíd gesztenyét árult volna, akkor azt sütöttem volna a levesbetétnek,
így sütőtök lett.
A szárított gombákat bő
vízbe áztattam, s míg dagadoztak, vajon és olíva olajon apróra vágott hagymát
dinszteltem. Mintegy 20 perc sem telt le, a gombáim megnőttek’, lecsepegtettem
és zúzott fokhagyma kíséretében a fazékba dobtam, kissé rápirítottam, borsoztam
és sóztam.
A leülepedett áztató levet,
egy finom lyukú szűrőn át, óvatosan hozzáadtam, az edény alján hagyva a „koszokat”.
Kevés sütőtök is került bele, mikor az is szétfőtt, tejes-lisztes habarással
sűrítettem (4-5 adagnyihoz 1,5 dl tej-1 púpos evőkanál liszt). Mikor beforrt és
szelídült a színe, krémesre botmixereltem’. Ezzel a leves kész!
Levesbetétnek kis kockákra
vágtam a sütőtököt, 5 perc mikrózástól puha lett. Egyszerűbb és jóval olcsóbb
eljárás, mint 40 percig sütőben sütni, ráadásul alaposabban eltávozik a tökből
a nem kívánt víz. A puha de mégsem omlós sütőtökkockákat, vékony extra szűz
olíva olajon, pici sóval megpirítottam, vigyázva nehogy kenődjön…
A gomba leves „vad” ízét
sejtelmesen lágyította a sütőtök és a szárított tárkony, mivel a tálaláskor
hintettem. Biztosan jól illik hozzá a pörkölt tökmag és a sült gesztenye,
esetleg valami füstölt hús?
Ez egyszerű és nagyszerű kaja. Az ilyeneket csipázom. Nyám-nyám.
VálaszTörlés