A nemesebb halak a gazdagok asztalára kerültek, míg a
pórias teremtmény a szardínia a tengeri halászok mindennapi étke maradt. Számos
változatban tették vele színesebbé az étkezést, majd a nagyüzemi világ bevitte
a szárazföld legbelsejébe is. A (de)generációm talán még azt is gondolhatná,
hogy a szardínia, konzerves dobozban terem.
Ha így lenne, biztosan nem a szardínia lenne toppon az
egészséges halak kategóriájában. A halbiblia besorolása szerint az omega-3
telítettsége kiváló, „kellemes olajaroma jellemzi, amely pikáns, ízletes,
zamatos, sütve pedig rámenős füstös ízt ad.”
Ezek után már csak a Metróba kell elmennünk, és venni
belőle másfél kilónyit, ami bőven elegendő egy négytagú családnak. Én is ezt
tettem.
Otthon a mosogatóba öntöttem a friss halakat, folyó vízben
átöblítettem és egy tompa késsel lepikkelyeztem őket. Elég egyszer óvatosan
végighúzni a kést farkától a fejéig, egyből leperegnek a pikkelyek.
egy idegenlégiós makréla(?) a szardíniák közt...finom volt |
filézéshez nem kell belezni előtte |
Amelyeket
grillezni szántam, azokat beleztem. Épp egy apró vágást kell tenni a hasán és
egyben kijön a kevéske tartalom. A másik részüket filéztem, ezúttal nem kell
külön belezni, úgy praktikusabb.
A
filéket egyszerűen csak serpenyőben megsütöttem, olaj alig kell hozzá és sózni
sem érdemes. A kis filék egy perc alatt átsülnek, amiket általában rákvajas
pirítóssal, savanyúsággal vagy salátával fogyasztunk. Néha fehér házi kenyeret
sütünk, akkor csakis azzal esszük, bolti vacakokkal meg se próbálják. Legutóbb
fetával és olajbogyóval töltött paprikát grilleztem még hozzá. Pár csepp citrom
ízlés szerint mehet a halacskákra.
rákvajas fehérkenyéren |
A
szardínia elkészítésének másik gyakori módja az egészben grillezés. Házi
körülmények közt nehéz jól grillezni. Vaslap híján, meg kell találni hozzá a
megfelelő, lehetőleg öntöttvas serpenyőt, fel kell jól forrósítani, vékonyan
meg kell olajozni, egy gerezd roppantott fokhagymát és egy babérlevelet dobok
bele, majd a halakat, amiket arany barnára sütök. Paradicsom pesztós vagy zöld-pesztós
fehérkenyérrel Isteni, de karakteresen fűszerezett tepsis burgonyával akár
főétellé is válhat.
Ezek nagyon finom falatok lehetnek, a dunai keszeget imádom paprikás lisztbe sütve..lehet, hogy grillezve is kipróbálom.
VálaszTörlésSzardnia forever! S legkedvencebb kedvenc halam! Ha friss, nagyon egyszerűen filézhető: fej le, bél ki, szardínia mint egy könyv kinyit, a fej felé eső résznél gerinc megfog (kicsit alá kell fúrni az ujjaddal), magad felé húz, és kész. Így a két filé egybenmarad, és akár tölthető is.
VálaszTörlésItt egy kép: http://tavolainpiazza.blogspot.com/2008/12/sardelle-in-saor-eloetel-karacsonyi.html
Jó, hogy mondtad, hogy van a Metroban szardínia! Megyek és veszek is!
Sült keszeg,és egyéb apróhal paprikás lisztben meghempergetve,és ropogósra sütve...
VálaszTörlés5-6 vagy több éve is lehet már,hogy Szolnok szomszédságában azthiszem Doba nevű településen(elég kis település:)voltunk... rokonoknál nyaralni,és a nememlékszem hanyas csatornán fogtunk szép számban kárászt és valamennyi apró(legnagyobb 10-12centis lehetett)keszeget."Haza" vittük Juliska nénihez(utálta,ha így szólítottuk:)megpucoltuk,irdalás só,paprikás liszt,és a többit Juliskanénire bíztuk.
Kinn ültünk az udvaron egy fa árnyékában némi sör "társaságában",és talán kanasztáztunk(de kártyáztunk az biztos).
Egyszercsak Juliskanéni:-P "kirontott" a konyhából egyenesen az udvarra egy tál ropogósra sült apró hallal amiket(számomra akkor még)meglepő módon a-z-ig meg lehetett enni kb. mint valami ropit.Első reakcióm annyi volt,hogy "ez sör mellé ideális":-D
Üdv.pufi a Zagyvaparti zagyválógép
Összefutott a számban minden :-D!
VálaszTörlésA Balatonnál volt hasonlóban részem, sör helyett friss csopaki borok társaságában ...
De jó, hogy írtad! Nagyon elkalandoztam ...