A fafül gombát többnyire a kínai édes-csípős-savanyú levesből ismerjük, de Pisti barátom máshol is talál belőle. Nem csoda, hisz fél életét erdőn-mezőn tölti, hogy aztán a másik felében a debreceni vásárcsarnokban teljesítse gombász misszióját. Ezúttal a sitakével azaz a fafüllel ajándékozott meg. Még egy ideig szezonban marad ez a különleges gomba. Hajrá fafülre fel!
2011. november 28., hétfő
2011. november 22., kedd
MI A VÉLEMÉNYED?!
A hazai „horgász-sajtó” már sok helyen, több vonatkozásban
téma volt és gondolom lesz is. Mielőtt még Atyafi kiosztaná a további két
blognak az elismerő díjat, talán nem árt csámcsogni egy kicsit. Úgy látom sokan
felkapták a fejüket, és külditek a jobbnál jobb link ajánlásokat. Ezek szerint
van igény horgász újságírásra, talán horgász újságra is, igaz jelen esetben a
blogolós spéci változatról értekezgetünk, de azért nem árt, ha az „alapok”
helyükön vannak.
2011. november 21., hétfő
EGÉSZSÉGES FŐZELÉK, 0 gr LISZTTEL
A piacon szebbnél szebb kisfejű kelkáposztát kínáltak, nem álltam ellent, kelkáposzta főzeléket készítettem a már megszokott sült (marha) borjú oldalassal.
2011. november 18., péntek
KIRÁLY! RÁK!
Locatteli, Ízek Itáliaja című könyvéből adaptáltam a, Gamberi e borlotti receptjét, ami valójában. finom olívaolajban sült fokhagymás óriás garnéla, főtt borlotti babbal.
2011. november 17., csütörtök
MELEGSZENDVICS
Ne gondoljatok perverzióra, csak arról van szó, hogy feleségem nagyon dolgozott a monitor előtt, és még enni is elfelejtett. Hirtelen gyötrő éhség jött rá, én meg gyorsan készítettem neki egy melegszendvicset, amivel most Titeket is megkínállak. Vegyetek! :-)
SORON KIVÜLI KÖZLEMÉNY
Gálik Judit gasztro fotó kiállítása visszavonásig
látható a debreceni Új Inkognitóban!
Judittal nem régen találkoztam először, együtt utaztunk szakácsversenyre, fotózgattunk… még nem ismerem igazán, de eltöltöttem már vele annyi időt, hogy személyiségének sugárzását, a kiállított képein keresztül ajánljam gasztronauta társaimnak. Fotói elsősorban nem étel-fotók, hanem hangulatok megjelenítése fehérben, színesben, feketében olyan Juditosan…
Az Új Inkognitó valójában egy kocsma kult & pult "alcíme", magáért beszél. Érdemes kis társasággal sörözésre felkészülten ellátogatni.
Lejjebb, pár kép a kiállítás anyagából.
2011. november 16., szerda
BORJÚHÚS ÍZŰ GOMBA
Nem csak finnyás gurmanoknak, hanem háziasszonyoknak egyaránt érdemes felkeresni Tolnai Pisti standját, a Debreceni Vásárcsarnok első emeletén. Szerdán, pénteken és szombaton nála mindig tudnak a legkülönlegesebb és a legfrissebben gyűjtött gombákból is válogatni. Most is egy új gombát fedeztem fel nála, a késői vadontermet laskagombát.
MEGINT LASAGNE
...a válasz a TALÁLÓS KÉRDÉS 3-ra . Most is házi tésztával, darált hússal, sonkával és paradicsom szószos besamel mártással készült. Pár paradicsom karika is jutott bele, a tetejére pedig reszelt sajt.
2011. november 15., kedd
PIZZA - /EREDETI RECEPT/
Egy múltkori értekezésnél kerültek szóba, a „honosítással”elrontott ételek. A legjobb példa a magyar pizza. A pizzatörténelem’, már könyökünkön jön ki, minden esetre elgondolkodtató, hogy nem csak Pannóniát hódította meg a pizza, de máshol mégsem sikerült annyira elcseszni mint minálunk…
2011. november 12., szombat
2011. november 11., péntek
DÍJÁTADÁS -
Pisztráng a Körösben
Lehet ő nem így gondolja, de van egy új barátom; Atyafi. Még nem találkoztam vele, viszont a neten szoktunk pár szót váltani. Érdekes, humoros írásaival sokunknak szerez örömöt, bánatot.
Ezennel neki ítélem a díjat!
„2011 horgászblogja”,
az,
ATYAFI PECA
(http://atyafipeca.wordpress.com)
A következő kis bejegyzést neki ajánlva, az ő egyedi stílusát követve írtam…
2011. november 8., kedd
EGY „LETILTOTT” CIKK -premier
Ezt a le nem közölt cikket, Kövi Gábor írta egy hazai horgászújságnak.
Gábornak köszönhetően, a Horgászó Séf látogatói mostantól olvashatják.
A képi illusztráció, Pupa „műve”.
2011. november 7., hétfő
TIRAMISU
Jó lett! Finom, habos-krémes, kávés és nem túl édes.
Csak nagyipari mennyiségben szoktam készíteni, így tanultam a receptjét az olasz étteremben.
12 tojás sárgáját, 12 púpos evőkanál cukorral és 1cl mandulalikőrrel simára kikeverek.
Ezt keverem el alaposan 75dkg mascarponéval.
Külön, 10 tojás fehérjét, egy csipet sóval kemény habbá verek, és ezután óvatosan a mascarponés krémbe keverem. Ezzel kész a tiramisu habos-krémje, amivel vékonyan bekenem a tálat és rakok egy sor mandulalikőrös fekete kávéba mártott piskótát. A savoiardi tipisu a jó, ne ázztassuk el a piskótákat. A piskóta sorra jön egy kevés krém, majd megint egy sor piskóta, amit bőven befedünk a krémmel.
Legalább egy napot pihentessük hűtőben, tálalás előtt kakaóporral hintjük.
Csak nagyipari mennyiségben szoktam készíteni, így tanultam a receptjét az olasz étteremben.
12 tojás sárgáját, 12 púpos evőkanál cukorral és 1cl mandulalikőrrel simára kikeverek.
Ezt keverem el alaposan 75dkg mascarponéval.
Külön, 10 tojás fehérjét, egy csipet sóval kemény habbá verek, és ezután óvatosan a mascarponés krémbe keverem. Ezzel kész a tiramisu habos-krémje, amivel vékonyan bekenem a tálat és rakok egy sor mandulalikőrös fekete kávéba mártott piskótát. A savoiardi tipisu a jó, ne ázztassuk el a piskótákat. A piskóta sorra jön egy kevés krém, majd megint egy sor piskóta, amit bőven befedünk a krémmel.
Legalább egy napot pihentessük hűtőben, tálalás előtt kakaóporral hintjük.
2011. november 6., vasárnap
"SAJÁT KORLÁTOZÁSUNK IRÁNYÁBAN KELL HALADNUNK"
Ez egy régi beszélgetés Kövi Gáborral, azóta keveset beszéltünk , de mégis figyelemmel kísérjük egymást. Elmélyült olvasásra ajánlom "hompázsitját". Gábor azóta egy patak kezelője és "tulajdonosa". Harcot vív az anyagi világgal, filozófiai iskolát teremtett és újabb pisztrángos vesszőfutásba kezdett...
Beszélgetés Kövi Gáborral
Beszélgetés Kövi Gáborral
…Az a legrosszabb választás, hogyha a legyes horgász csak fogyasztóvá válik, és maga nem alakíthat ki olyan természeti környezetet, ahol õ maga figyelheti meg a halak viselkedését…
Messze lakunk egymástól és személyes találkozásunk csak hónapok múlva esedékes. Hosszú évek után az elsõ mûlégykötõ versenyen lesz ez a találkozás, ahol Gábor a zsûri elnöke lesz. Szeretném , hogy ez az interjú olvasható legyen addigra.
Így ezt a beszélgetést a világháló segítségével hoztuk össze az újkori magyar mûlegyezés atyjával :
Kövi Gáborral.
Így ezt a beszélgetést a világháló segítségével hoztuk össze az újkori magyar mûlegyezés atyjával :
Kövi Gáborral.
MÉG ROSSZ A TIRAMISU
Hiába mondtam, hogy a tiramisunak kell legalább egy nap, mert a habos krémnek össze kell érnie, az asszony akkor is kért belőle (csak kóstolni). Egy ilyen folyós valamire mondta, hogy az íze jóóóóó!
Szerintem estére lesz jó, akkor jön a recept.
2011. november 5., szombat
FOCACCIA
... felelet a TALÁLÓS KÉRDÉS 2 -re. "J" tökéletes, de nem teljes választ adott, bár én nem teszek a tésztájába cukrot. Sajt nincs a focaccián, még az én kivitelezésem is túlzás lenne egy kicsit, a dél olaszok számára. A tetejét extraszűz olívaolajjal, többször is locsoltam sülés közben, úgy értem el azt az állagot ami a kép alapján megtévszthetett, titeket.
2011. november 4., péntek
2011 HORGÁSZBLOGJA DÍJ
Vettem a bátorságot (mint az első kétnyelvű műlegyes honlap ,a MűHOSz alapítója, stb.)
és életre hívtam a
HORGÁSZBLOG DÍJat.