2018. január 20., szombat

fuCk & R ?


Kaptam hideget-meleget, legutóbbi „cikkem” miatt / http://pupalife.blogspot.hu/2017/12/allatkinzok-vs-halolok.html / . Nehezen viselik az emberek, ha valaki kíméletlenül és tekintet nélkül mondja, írja le a véleményét. Még provokálok is a fészbukon, finom süllős étel kép felé ezt írtam fuCk&R :-) Ilyen faragatlan vagyok, még  az egyik képernyős kollégámat is megbántottam mostanában, amit sajnálok, de senki kedvéért nem mondok le a véleményem szabad kimondásáról és adott esetben a zrikálásról.
De nem is a szereplők (magamat is beleértve) lelkivilága az érdekes, hanem a tartalom.
Visszatérve előző firkálmányomra; az amúgy naponta szereplő és megnyilvánuló horgászok (kevés kivételtől eltekintve)lapítottak, mint az a bizonyos a fűben. 

A hazai C&R tévútjáról beszéltem és legális állatkínzásnak tituláltam a honosodott gyakorlatot és nemtetszésemet ezúton is kifejezem azon „C&R horgászokkal” szemben, akik fensőbbségesen szólják meg más legális keretek közt horgászó társaikat. Mi is a honosodott c&r gyakorlat? Röveden azt mondanám, hogy bicikliversenyző ruhában halakkal pózolás, centi és mennyiségkergetés, talán megfelelési kényszerből fakadó valamiféle pszichés kompenzáció. Sokaknak ez jön le. Itt említhetném a 90-es évekből itt maradt halbetartós képeket is (most nem ez a téma).
A fejlett horgászati kultúrával rendelkező tájékokon a következő a c&r : messziről érkezett felszereléssel (csónak és gázlóruházatot is beleértve) csak hatóságilag fertőtlenítve lehet megközelíteni a c&r vizet. Csak egy db szakáll nélküli (nem lenyomott szakáll) horoggal szabad horgászni. Csak csomómentes merítő használható, a vízből tilos indokolatlanul kiemelni a halat. Elvileg nincs tűző napon, jeges szélben tartott hallal pózolás. A túl gyenge felszerelés sem ajánlott. Ezek a legszigorúbban vett elvek.


A hazai legyesek többsége külföldi valódi c&r vízen szocializálódott. Azért képesek megszólni, ha ha egy nem c&r vízen szakállas horogra cserélnék a biztosabb halmegtartás miatt… Véleményem szerint a legtöbb bakira a pergető módszer ad alkalmat, például csónakos horgászatnál elég nehéz kiemelés nélkül megszabadítani a drillingeken(!) akadt halat.
De nem csak horgászainkon múlik, hogy ne ragadjon meg a c&r ebben a parasztvakítós hazai állapotában. Kimondottan c&r üzemeltetésű tavakra, hosszú folyóvíz szakaszokra lenne szükség, ezen kívül kellenének akár a Dunán, Tiszán, Balatonon is csak (c&r)pergető, legyező horgászatra fenntartott szakaszok annak példájára, ahogy egyes bojlis tavak üzemelnek – véleményem szerint itthoni c&r kultúra a bojlisok körében jó irányba tart, náluk azt az irdatlan mennyiségű etetőanyag bevitelt kellene már csökkenteni.
Most biztosan sokan ledobják a láncot, de tetézném a horgászattól mentesített vízrészekkel amik, kétévente váltódnának. Ha igazán fontos a halszaporulat és védelem akkor ne csak látszatlépéseket tegyünk! Alakítsanak ki a kezelt vízfelületek negyedére(!) tilalmi zónákat. Aki halfogásra alkalmas eszközzel megközelíti azt meg kell büntetni! Sokan nem váltanák ki az engedélyt?- abból a pénzből legfeljebb nem kell telepíteni, a védett részeknek köszönhetően nem lesz rosszabb. 


Egy kicsit eltértem a c&r-től, de a c&r-nek csak az egész horgászat és halgazdálkodás komplexitásában van helye különben csak bohóckodássá, felszínes magamutogatássá válik, nem beszélve arról, hogy mennyire képmutatás az amikor önmérsékletre képtelenül morális és etikai piedesztálra emelve magunkat megszóljuk horgásztársainkat.

Nincsenek megjegyzések: