2019. december 2., hétfő

ÜZENET -Egy bolygó hét világa

fotó:BBC
Mindig is tudtuk, hogy a BBC természetfilmjei a legjobbak. Attenborough neve még azok számára sem cseng ismeretlenül akinek ne adj Isten a Győzikék, Berkik, lagzi betyárok és hasonlók a média-favoritjai és azok is érzik a különbséget akik rendszeresen nézik az ismeretterjesztő csatornákat.

A 93 éves természetfilmes nem állt meg a csúcson, az utóbbi évben is új BBC filmmel és sorozattal áll ki. Nem a babérjait fényesíti hanem hanem felveti a XX.század generációinak (generációjának) a Föld ellen elkövetett bűneit, kutatja a klímaváltozás okait és feltárja a várható következményeket, megmentési stratégiát állít együtt mindazokkal akik még bíznak életünk, élőhelyünk megmentésében, míg más csatornákon az interplanetáris lénnyé válásunk lehetőségeit és a földünk elhagyásának kidolgozásán fáradoznak (vagy azon hogy nyelessék le az emberiséggel a keserű pirulát).Reneszánszát éli a rája-bosszúban elhunyt "természetfilmes" akinek állatkerteket, felszínes de annál akció dúsabb műsorokat és nem utolsó sorban a természetfilmezés bulvárosítását is "köszönhetjük". A kis tematikus csatornák persze ezt választva gyártják a felszínes semmiről nem szóló lassított, gyorsított felvételekkel és drónos képekkel teletűzdelt műsorokat -persze a PÉNZ a lényeg. A talminak is csak szánalmas utánzata . Ebbe a posványba üstökösként csap bele az új BBC sorozat, az Egy bolygó hét világa. 

Egyértelmű, hogy a az új BBC sorozat készítésének technikai hátterével csak kevesen rendelkeznek A képekkel és a sorozatra szánt munkaidővel nem tudnak versenyezni, de nem is ez a lényeg. Döbbenetes drámai erejű lett a sorozat. Az ÜZENET, a mondanivaló amit mesteri szerkesztéssel visz képernyőre és tömör gondolatébresztő narráció erősít. Ez nem műsor. Ez katartikus élményt adó filmdráma, megtartva az elengedhetetlen természetfilmes és ismeretterjesztő elemeket. Persze sava-borsa az elkötelezett operatőri teljesítmény (az epizódok végén kerülve a hatásvadász megjelenítést érzékelhetjük a gigászi munkát). Ez IGAZI SIKER! Ez nem egy ócska másolat. 

A szakma és a nézők iránti felelősség miatt nem tudok kitérni, le kell írjam: önmagát is becsapja aki azt hiszi, hogy elég a meleg vágószobában a technikai machináció a sablonos felvételekhez. 
Alapvető feltétel, hogy komoly háttér információval, tudással (jelen esetben biológiai, zoológiai ismeretekkel) kell rendelkezni, mint minden témához legyen az történelmi, horgászati, gasztronómiai, művészeti vagy zenei műsor. A hülyeséget nem lehet sablonos megoldásokkal elrejteni.


Műsorkészítők, filmesek, videósok! Nézzétek meg a BBC új sorozatát! Legyen követendő példa, hogy tartalmas, mondandóval bíró érteket tudjatok adni. Hiszem, hogy nem a technikai adottságokon és a pénzen múlik, hanem rajtatok.

Természet kedvelők, túrázók, természetvédők, horgászok és mind azok akik szeretitek a természet és ismeretterjesztő filmeket! Tekintsétek etalonnak az Egy bolygó 7 világát, ehhez mérjetek! Ajánljátok azoknak akik nem néznek ismeretterjesztő műsorokat. Segítsetek nekik, juttassátok el Attenborough üzenetét!

Nincsenek megjegyzések: