2021. január 23., szombat

7 főbűn, PASTA


Gyakorlatban szicíliaiak közt tanultam ki a szakács szakmát. Úgy gondolom, hogy az olasz konyha alapjaival még így is tisztában vagyok -mivel itáliai régiók eltérő gasztronómiai változatossága adja az olasz konyhát. Aztán különféle olasz éttermekben ismerkedtem az északi régiók és a római metódusokkal is. Ezen tapasztalatokkal próbálom megfogalmazni a pastával szemben elkövetett főbűnöket, hogy mindenki közelebb juthasson a világ legnépszerűbb és egyik legegészségesebb konyhájához: 

1. ROSSZ TÉSZTA, ROSSZ ALAPANYAGOK - nincs helyettesítő alapanyag (a vaj nem margarin, a mozzarella nem tömlőssajt, a vénusz nem ex. szűz olíva oalaj, a hu-la-la, nem tejszín, a champion nem vargánya...)! Minőség a Barillaval (10/6 pont - pl. Gyermei 10/2 pont) csak kezdődik, a (saját) házi tészta a legjobb. 

2. FŐTLEN VAGY TÚLFŐTT TÉSZTA, PASTA DARABOLÁS - csak a ress' azaz al' dente állag elfogadható, nem tördeljük a hosszú tésztákat se!

3. MOSLÉK SUGO (RAGÚ) - túl sokféle alapanyag és túl sokféle fűszer használata

4. HALHOZ ÉS MINDNRE IS, SAJTOT - csak ritka esetben párosít az olasz konyha tengeri alapanyagoknál (pizzánál is minimális vagy elhagyott) sajtot .

5. SUGO-TÉSZTA  DISZONANCIA - a milliónyi tésztaforma azért alakult ki, hogy a megfelelő raguval/sugoval a lehető legjobb "vivő-anyag" legyen, teljesen más ízeket adnak ki ugyanazon ragúval a különböző textúták.

6. UTÓLAGOS FELTÉTEZÉS, FULDOKLÓ TÉSZTA - nagyon kevés kivételtől eltekintve a sugóban fő végleges állagúvá a tészta, keményítőjével sűrít, ugyanakkor magába szívja a fűszereket, aromákat a szaftot. Csak így lesz harmonikus az étel. A pasta nem tocsoghat (persze száraz se legyen).

7. NEM FRISS - csak az akkor frissen főtt tésztával jó a pasta, nem lehet utólagosan melegíteni (az túlzott hőkezelés) kivéve a rakott (al forno) és töltött tésztákat.


Nincsenek megjegyzések: