2011. május 29., vasárnap

DOLMA
a töltött szőlőlevél

 A mediterránum keleti tájain "őshonos" dolmáról, felesleges  komolyabb értekezést nyitni, ugyanis számtalan varaiácója és receptje létezik, ráadásul minden ott élő nép csoport saját kincsének tekinti. Mielőtt megbolygatnám a "darázs fészket", közlöm, hogy csak egy általam ismert recept következik egy Antalya melletti faluból...
A szőlő leveleket alaposan át kell mosni, főleg ha sós lében eltettel főzünk. Kiteregetjük, és kis gombócokban ráhelyezzük a spéci rizottót, a levél két szélét behajtjuk majd göngyöljük, keményre és picire.
A rizottót csak félig főzzük meg, olíva olajjal, vízzel, sóval, citrom húsával, levével és apróra vágott friss menta levéllel.

Egy nagy edénybe szorosan egymás mellé pakoljuk a töltelékeket, leszorítjuk a tetejére helyezett fedővel, felengedjük vízzel és megfőzzük.
Hagyjuk saját levében hűlni, majd kóstoljuk meg. Ha kell még citromlevet, sót adhatunk a léhez és hűtsük le alaposan.
Hidegen tálaljuk.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szevasz Pupa!
Öregem, nem is tudtam, hogy blogolsz, véletlenül találtam rá. Teszem is be a Blogbridge-be az RSS csatornák közé, és most jól nekiállok olvasgatni.
Üdv: McFly

pupa írta...

Szia McFly! :-)

Hát még nem nagyon vágom az rss meg ilyeneket, de igyexem átláthatóvá tenni a blogot. PL. azt akarnám nagyon, hogy az oldalsó sávban olvashatók legyenek az utolsó megjegyzések...
Első sorban régi horgász cikkeket és egy két érdekes kaját szeretnék megosztani a neten és nem, titkolt szándékkal kicsit szakácsként imidzselni magam haha.
Nagyon nem érek rá netelni, de a Te blogodat szoktam olvasgatni.

Névtelen írta...

Köszönöm, ez jólesik, ezentúl én is fogom a tiédet, már csak azért is, mert a legyezés után a főzés a másik nagy szenvedélyem.
Egyébként az RSS használatáról itt találsz infot, nem bonyolult és jó dolog, könnyen követhető minden, főleg az olyan időhiányban szenvedő alakoknál, amilyenek mi vagyunk:
http://clogflyfishing.b13.hu/index.php?f=7&s=2&blogid=17624&bm=469905
A Te blogod meg aztán végképp egyszerű követni, a programban csak a "http://horgaszosef.blogspot.com/" címet kell megadni, nálam már fel is vagy véve.
További jó munkát!!!