2021. január 16., szombat

HALÁSZLÉ vel szembeni 7 FŐBŰN

A legmegosztóbb ételünk a halászlé. Vérremenő vitákat robbant ki a közösségi forumokon - mondjuk ez inkább annak tudható be, hogy ott olyanoknak is osztanak lapot akik nem értenek a főzéshez.  Végig vitáztam már pár halászlés posztot, jónéhányszor voltam főzőversenyek zsűrijében, teszteltem éttermeket és számtalan halászlevet kóstoltam (a döntő része ehetetlen volt). Tapasztalataim alapján teszem most közzé a halászlével szemben elkövetett 7 főbűnt:

1. HOZZÁADOTT ZSIRADÉK -a halászé csak a halból kifőtt zsiradékot tartamazhatja, ez nem gulyás leves, nincs pörkölt alap

2. TURMIXOLÁS -a hal íznek bele kell főnie a lébe,  nem beleforgácsolni, ez nem főzelék

3. DARABKÁK A LÉBEN -a halászlé a híg levesek csoportjába tartozik, egynemű selymes pros lével amiben a betét van

4. LASSÚ FŐZÉS - csak magas hőmérsékleten ölelő tüzben (40 perc) lehet ideálisan belefőzni a lébe a kívánt ízanyagokat. Túl hosszú főzési időnél a nemkívánt izek is kioldódhatnak

5. VIZESSÉG - ideális főzési idő alatt gyakorlatilagnem lehet eléggé esszenciális levet főzni, az alaplevet veszélyes' vízzel felönteni

6. ADALÉK, HALÁSZLÉ KOCKA, IPARI ALAP - fűszerpaprikán, són, fokhagymán, vöröshagyma féléken, (bor) kívűl kóklerség mással ízesíteni, akkor inkább vedd meg konzervben

7. HIDEGEN-MELEGEN TÁLALÁS - a halászlé bográcsétel a tűzről közvetlen levéve, nincs mese, ehetetlenül forrón kell tálalni, legfeljebb várunk kicsit (kellemes társaságban)



2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó értem a 7 szabályt, de azért a szegedi halászlé csak + a bajaihoz képest ! Miért lenne kóklerség a sűrítmény ? Ez nem igaz !

Névtelen írta...

Ez is egy vélemény!