2011. december 22., csütörtök

GRILLEZETT KARDHAL STEAK,
VEGYES SALÁTÁVAL



Olasz mesteremnek nem akartam elhinni, hogy a Földközi Tengerben él Spada, azaz kardhal. Mitől is lenne tipikus sziciliai fogás a Spada grigliatta, con insalata mista, kevésbé hangzatosan a címben leírt étel.



Tévedtem. Bizony a mai napig kerül mediterrán kardhal tál, a kockás terítőkre. 
Amennyire érdekes étel, annyira egyszerű. Mint minden egyszerű ételt ezt is fatálisan könnyű elrontani.
A saláta gondolom nem nagy kunszt, csak nehogy a hülye ecet-cukor-víz formációt válasszuk…
Az olaszok általában, nyersen szervírozzák a salátát, és a kedves vendégre bízzák, mennyi bor-vagy balzsamecettel, olíva olajjal és sóval keverik be. Ecetek helyett jöhet Jamie Olivéres citromlé dresszing is.

A kardhalat többnyire szeletelve árusítják, így már nem sok befolyással bírunk a húsdarab vastagságára. A szelet inkább, két hüvelyk-újnyi vastag legyen, mint vékony. Öblítsük le, és alaposan szárítsuk fel egy papírtörlővel, durva szemű fekete borssal és sóval hintsük, közvetlenül a vaslapra helyezés előtt. 


A rácsos sütő felületet ajánlom, pici olajjal kenve. Ügyeljünk, hogy forró legyen a felület, máskülönben odaragadhat a hús. Oldalról nézve, látható lesz amint lentről felfelé sül át, és fokozatosan változik a színe a kardhal szeletnek. Félúton fordítsunk rajta, egyébként nem kell piszkálni. Hamar kész van, az egyik felét szokás jobban átsütni, inkább esztétikai szempontból, ízlés dolga. Elsőnek ne próbálkozzunk ezzel, mert túlsülve ehetetlen.

Tálalásnál extra szűz olíva olajjal és apróra vágott csilivel lehet tovább ízesíteni. Én petrezselymes fokhagymás olajjal montíroztam.
Halra kevésbé emlékeztető, karakteres íze van, szerintem még egy jó vörösbor is passzol hozzá…

Nincsenek megjegyzések: