2014. szeptember 19., péntek

KÖNYVEMBŐL

A történet alapja :

részlet a könyvből ( a filmben 16:26-tól részre történik az utalás) :

A nap már delelőn, az árnyékok elvesznek a folyóról. Ideje interjúzni. A legnehezebb plánt választom. Éles kövön ülünk a folyó szélében. Előttünk, mögöttünk zúgók, lábunk a hullámpala vizet töri.
Sokáig eltart a beállítás, a csíptetős mikrofonokat felcsatoljuk; indul a beszélgetés. Mondom Matyinak, hogy hallgassa vissza jó lesz-e a hang. Int, hogy igen. Csak otthon derül ki, hogy alig érteni a beszédet, a Köves Körös túlcsobog minden hangot. Érdekes dologról beszél Oszkár. Nem állítom meg, hagy meséljen.
Elengedem a beszélgetés fonalát, csak a kis jégmadárra tudok gondolni. Képzeletem természetfilmes jelenetet játszik. Látom, ahogy tollászkodik a smaragd madárka, ahogy értelmes tekintettel kutat, lesben áll, lecsap… kép vált: a vízben a mit sem sejtő halacska. A madár becsapódik. (Oszkár már a tungsten-fejes nimfa ismertetésénél tart.) Lassított képek következnek –felvízen a kamera, a madár áttöri a felszínt, csőrében a zsákmány (a lassításban meg lehet számolni a fröccsenő cseppeket). Az ügyes operatőr egy távoli kamerával „leköveti”, szinte „makróba hozza” , ahogyan ül a jégmadár az ágon és elnyeli a zsákmányt.

Nincsenek megjegyzések: