2011. december 17., szombat

GOMBAKRÉM LEVES, OLÍVÁN FUTTATOTT SÜTŐTÖKKEL


Megint’ a debreceni vásárcsarnok emeletén kóboroltam… és vegyes erdei szárított gombát kaptam Lacitól. Épp csak egy marokkal. Kétkedve néztem rá, de megnyugtatott, hogy ez a kevés is bőven elegendő lesz négy főre. Igaza lett (most is). Ha a szemközti árus szelíd gesztenyét árult volna, akkor azt sütöttem volna a levesbetétnek, így sütőtök lett.

 A szárított gombákat bő vízbe áztattam, s míg dagadoztak, vajon és olíva olajon apróra vágott hagymát dinszteltem. Mintegy 20 perc sem telt le, a gombáim megnőttek’, lecsepegtettem és zúzott fokhagyma kíséretében a fazékba dobtam, kissé rápirítottam, borsoztam és sóztam.

A leülepedett áztató levet, egy finom lyukú szűrőn át, óvatosan hozzáadtam, az edény alján hagyva a „koszokat”. Kevés sütőtök is került bele, mikor az is szétfőtt, tejes-lisztes habarással sűrítettem (4-5 adagnyihoz 1,5 dl tej-1 púpos evőkanál liszt). Mikor beforrt és szelídült a színe, krémesre botmixereltem’. Ezzel a leves kész!


Levesbetétnek kis kockákra vágtam a sütőtököt, 5 perc mikrózástól puha lett. Egyszerűbb és jóval olcsóbb eljárás, mint 40 percig sütőben sütni, ráadásul alaposabban eltávozik a tökből a nem kívánt víz. A puha de mégsem omlós sütőtökkockákat, vékony extra szűz olíva olajon, pici sóval megpirítottam, vigyázva nehogy kenődjön…

A gomba leves „vad” ízét sejtelmesen lágyította a sütőtök és a szárított tárkony, mivel a tálaláskor hintettem. Biztosan jól illik hozzá a pörkölt tökmag és a sült gesztenye, esetleg valami füstölt hús? 


1 megjegyzés:

Atyafi írta...

Ez egyszerű és nagyszerű kaja. Az ilyeneket csipázom. Nyám-nyám.