2012. március 22., csütörtök

ÓRIÁSI SIKER! - Ott leszünk a Bocuse d'Or-on!

Széll Tamás és csapata, újra a világszínvonal körüli pályára lövi a magyar gasztronómiát.

A DINING GUIDE cikke következik /http://www.diningguide.hu/hirek/etterem-informacio-7805/

Ott leszünk a Bocuse d'Or-on!
Széll Tamás 9. lett, északiak a dobogón
Az északiak tarolása folytatódik a Bocuse-on. Norvégia az aranyérmes, Svédország ezüstérmes, Dánia bronzérmes lett a Bocuse d'Or európai döntőjében. Széll Tamás révén mi is ott leszünk 2013 januárjában Lyonban.
Ott leszünk a Bocuse d'Or-on!
Mint ahogy a S.Pellegrino a világ legjobb 50 (valójában 100) éttermét tallózó listája az évek során Heston Blumenthal és az El Bulli háziversenyévé változott, ahol igazából már mindenki a trónfosztásra várt (ami be is jött a Nomának köszönhetően illetve az El Celler de Can Roca és a Mugaritz előretörésével és persze a Ferran Adria kiszállásával), 1991 után úgy változott át a Bocuse d'Or is az északiak játszóterévé. A labdát alapvetően a dán-svéd-norvég trió rúgja és olykor a passzolgatásba beszállnak a terepet jól ismerő franciák is. A nagy kérdés a Bocuse és az európai döntő esetében is mindig az, hogy a „kispistik” (akik természetesen valójában „nagypistik”, hiszen nem mindenki tud bekerülni a legjobbak közé), akik jól rúgják ugyan azt a bőrt - de eddig általában kapufára -, hogy betalálnak-e?
A játék persze vérmesen komoly, azért is, mert Magyarország is játssza. Tavaly októberben kiderült, hogy hazánkat az 1 Michelin-csillagos és Év Étterme díjas Onyx sous-chef-je, Széll Tamás képviselheti a március 20-21-i európai döntőben. (Az országos bajnokok ugyanis kontinentális bajnokságon vesznek részt, s az összesítések alapján a legjobb 24 versenyző indulhat a 2013 januárjában, Lyonban megrendezendő döntőn. Az európai döntőből 20-ból 12-en mennek tovább.) A felkészülésben nem kisebb név volt segítségére, mint a 2009-es Bocuse-győztes, Geir Skeie, aki a versenyt megelőzően elmondta nekünk, hogy „Tamás legnagyobb erőssége, hogy hihetetlenül nyugodt, még ilyen hatalmas nyomás alatt is. Minden mozdulatán látszik, hogy nem kezdő a konyhában.”
Széll Tamás és segítője, Garai Ádám a brüsszeli Bocuse d’Or – Europe selejtezőjének első napján, március 20-án, 10.20 perckor állt rajthoz. A mellette levő boxban a korábban az El Bulliban is megfordult belga Robrecht Wissels, a Belgocatering képviselője illetve Thibaut Ruggeri, a Lenôtre Paris séf-helyettese főzött. Rajtuk kívül Izland, Spanyolország, Észtország, Svédország, Nagy-Britannia, Hollandia és Luxemburg séfjei versenyeztek az első nap. Március 21-én a lengyelek, norvégok, bolgárok, dánok, olaszok, csehek, németek, finnek és svájciak következtek. (Az oroszoknak is sikerült az európai döntőbe jutni, de vízumproblémák miatt nem tudtak ott lenni Brüsszelben.)
Felül a norvég győztes: Ørjan Johannessen, alatta bal oldalon az ezüstérmes svéd Adam Dahlberg, mellette a harmadik FoldagerJeppe
Felül a norvég győztes: Ørjan Johannessen, alatta bal oldalon az ezüstérmes svéd Adam Dahlberg, mellette a harmadik FoldagerJeppe

Nem véletlen, hogy az első nap végén a dán zsűritag az aznapi mezőny első harmadába sorolta a magyart, Széll Tamásnak sikerült, ami eddig még hazai séfnek nem, 9. helyével bejutott a lyoni döntőbe. Az első helyet Norvégia (Ørjan Johannessen) szerezte meg, a második a svéd csapat (Adam Dahlberg) lett, a dobogóra harmadikként felfért még Dánia (FoldagerJeppe).
Az európai döntő két fő alapanyaga a fekete lábú csirke és a doveri nyelvhal volt. Minden versenyző két darab, egyenként 1,7 és 2 kg baromfiból készített10 adag húsételt, amelyhez minimum háromféle köretet tálalt, valamint 7 darab, egyenként 600 és 800 gramm közötti, doveri nyelvhalból és 1 kg szürke garnélarákból 14 adag fogást prezentált.
A korábban bejelentettekhez képest változás volt a versenyben, hogy egészségügyi problémákra hivatkozva Peter Goossens, a 3 Michelin-csillagos Hof van Cleve konyhafőnöke lemondani kényszerült a zsűri elnöki posztról, helyét Yves Mattagne, a 2 csillagos Sea Grill vezető séfje vette át.
A szervezők azt is bejelentették, hogy a következő Bocus d'or Europe verseny színhelye Svédország lesz.

Akik Európából ott lesznek a 2013-as lyoni döntőben:

1.Norvégia
2.Svédország
3.Dánia
4.Izland
5.Franciaország
6.Nagy-Britannia
7.Svájc
8.Belgium
9.Magyarország
10.Finnország
11.Észtország
12.Hollandia

Legjobb Commis: Franciaország
Halétel különdíj: Izland
Húsétel különdíj: Nagy-Britannia
forrás : http://www.diningguide.hu/hirek/etterem-informacio-7805
írás & a képek : Dining Guide

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gratula! Talán feltámadhat poraiból a magyar gasztronómia...
Köszönjük :)