2014. december 25., csütörtök

BOR HELYETT... ÉS IGYÁL!

Sört! Mondom sört, nem pedig ezeket a márkázott hugyokat amiket a vendéglátóegységek 90% -ban csapolnak (itthon). Miért?
Szerinted ez a vörös csillagos agyon reklámozott világelső, meg a másik és a harmadik iható ?
...minőség? Akkor te ugyan úgy nem tudod mi az a SÖR, ahogyan azt hiszed, hogy  az a whiskynek nevezett lőre aminek a képe figyel rád az óriásplakátról az már valami. Hát pedig egy fos, amire a hozzáértők csak annyit mondanak, hogy kár belőle egy korty is, de ha nincs más talán szódával elmegy.

















És most nem ízlésekről és pofonokról van szó. Lehet, hogy ízlik a dzsek-kóla, meg milyen jópofa egy pofa korsó amiből annyi a világ amennyit töltesz... ízledjen, de attól még szar. Az, mert köszönő viszonyban sincs azokkal az italokkal amiket csak egy helyen, egy szeszfőzdében, egyetlen sörfőzdében állítanak elő. Hogyan lehet ugyan azt a címkét rárakni egy borsodi ipari létesítményben kikotyvasztott agyonpasztörizált innivalóra, mint mondjuk egy teljesen más éghajlaton, más vízzel és más alapanyagokkal készült itókára?
A boroknál ugye ez el sem képzelhető... ki merné azt mondani az ugyan olyan eljárással -sőt, még ugyan olyan hordóban érlelt- késői szüretelésű puttonyos toszkán desszert borra, hogy Tokaji?

A söröknél, whiskyknél ez sajnos nem így van. Itatják és hülyítik a jónépet, A marketing mára színtiszta hülyítés, igénytelenítés a piaci igények érdekében. /Piaci igény=gazdasági (?) csoportok érdekérvényesítése. Kitalálták a vevői igényt ez varázsszó amivel az agymosott brandfejlesztők adják  el "találmányaikat"./
Mielőtt még megváltanám karácsonykor a kulináris világot , elárulom, hogy igazából a sörről szerettem volna írni -az igazi jó sörről, mert mostanában nagyon is kultiválom...  ugyanis a rengeteg lőre ellenére igazán jó és változatos söröket lehet kapni (csapoltan már nehéz a helyzet). A megfelelő bor helyes kiválasztása sokkal "rizikósabb" egy finom étel mellé, szofisztikált és drága. 
Sörből szerintem nem tudunk annyira mellényúlni, hiába vörös, barna, búza, dark, stout, strong vagy világos fajtájú vagy ale, bitter, bak, lager, pilseni, gyümölcsös, trapista vagy szűretlen típusú, könnyen rátalálunk a megfelelőre. Valószínűleg nem feketét fogunk inni a könnyű jércemellhez és nem a legkeserűbb pilsenit az édes desszerthez... bár a párosítás ízlés dolga.


ihlet: http://beercompany.hu/

Nincsenek megjegyzések: