2021. szeptember 22., szerda

Ezért iszik!

Mikor vett körül intellektuális közeg? -  tudományos, kultúrális, vallási vagy filozófiai előadásra gondolok, akár podcastra. Nem okoskodó beszélgetésre vagy valami coachos életvezetési, személyiségfejlesztő tréningre és nem Bochkoros, Balázsos trécselésről van szó.

Vagy elragadtatva lenni egy előadói eseményben? -nem Havasi symphonic atrakcióra vagy Halottpénz ingyenes kisvárosi showra gondolok... hanem átélnini egy vonósnégyes játékát vagy akár Malmsteen vagy Tátrai virtuózitását, vagy egy színpadi előadást...

Vagy művészeti élményben részesülni? - egy festményt megcsodálni vagy akár egy filmalkotással katarzist megélni...nem futtatott hollywoodi fosokra gondolok.

Vagy egy olvasási élmény? - egy könyv....  

Mindent elérünk már tetölthetően, TVből, podcaston vagy "tréningen", szép csomagolásban, elbűvölő körítéssel, kellemesen vágyat fokozva (kapunk), nagyot markolhatunk de javarészt semmit nem fogunk. A csomagolás, a marketing-lufi maga a produktum. Tartalom ritkán van. A vágy fokozódik de kielégülés nincs. 

A tömeg igényszintje le van nyomva a  legelacsonyabb IQ-val  rendelkezőkére, hogy a legszélesebb körben értékesíthető legyen a lufi. Rájuk, a tömegigénytelenségre hivatkozva formálódjon a kultúra, iktatódjon a kultúrális elit. Nehogy az elit ideái formálják a kultúrát (így a közéletet) inkább vigyük le a színvonalat, amitől barbarizálódik a civilizáció.

Minap hallgattam egy "Aput", ami egy kultúrális zárvány. Ennyi még jut. Köszönöm FAMéknak! 



Nincsenek megjegyzések: