A mediterránum keleti tájain "őshonos" dolmáról, felesleges komolyabb értekezést nyitni, ugyanis számtalan varaiácója és receptje létezik, ráadásul minden ott élő nép csoport saját kincsének tekinti. Mielőtt megbolygatnám a "darázs fészket", közlöm, hogy csak egy általam ismert recept következik egy Antalya melletti faluból...
A szőlő leveleket alaposan át kell mosni, főleg ha sós lében eltettel főzünk. Kiteregetjük, és kis gombócokban ráhelyezzük a spéci rizottót, a levél két szélét behajtjuk majd göngyöljük, keményre és picire.
A rizottót csak félig főzzük meg, olíva olajjal, vízzel, sóval, citrom húsával, levével és apróra vágott friss menta levéllel.
Egy nagy edénybe szorosan egymás mellé pakoljuk a töltelékeket, leszorítjuk a tetejére helyezett fedővel, felengedjük vízzel és megfőzzük.
Hagyjuk saját levében hűlni, majd kóstoljuk meg. Ha kell még citromlevet, sót adhatunk a léhez és hűtsük le alaposan.
Hidegen tálaljuk.