2011. december 20., kedd

SZARDÍNIA, A CSODAHAL - karácsonyi receptek



A nemesebb halak a gazdagok asztalára kerültek, míg a pórias teremtmény a szardínia a tengeri halászok mindennapi étke maradt. Számos változatban tették vele színesebbé az étkezést, majd a nagyüzemi világ bevitte a szárazföld legbelsejébe is. A (de)generációm talán még azt is gondolhatná, hogy a szardínia, konzerves dobozban terem.


Ha így lenne, biztosan nem a szardínia lenne toppon az egészséges halak kategóriájában. A halbiblia besorolása szerint az omega-3 telítettsége kiváló, „kellemes olajaroma jellemzi, amely pikáns, ízletes, zamatos, sütve pedig rámenős füstös ízt ad.”
Ezek után már csak a Metróba kell elmennünk, és venni belőle másfél kilónyit, ami bőven elegendő egy négytagú családnak. Én is ezt tettem. 

Otthon a mosogatóba öntöttem a friss halakat, folyó vízben átöblítettem és egy tompa késsel lepikkelyeztem őket. Elég egyszer óvatosan végighúzni a kést farkától a fejéig, egyből leperegnek a pikkelyek.
egy idegenlégiós makréla(?) a szardíniák közt...finom volt
filézéshez nem kell belezni előtte
 
 
Amelyeket grillezni szántam, azokat beleztem. Épp egy apró vágást kell tenni a hasán és egyben kijön a kevéske tartalom. A másik részüket filéztem, ezúttal nem kell külön belezni, úgy praktikusabb.
A filéket egyszerűen csak serpenyőben megsütöttem, olaj alig kell hozzá és sózni sem érdemes. A kis filék egy perc alatt átsülnek, amiket általában rákvajas pirítóssal, savanyúsággal vagy salátával fogyasztunk. Néha fehér házi kenyeret sütünk, akkor csakis azzal esszük, bolti vacakokkal meg se próbálják. Legutóbb fetával és olajbogyóval töltött paprikát grilleztem még hozzá. Pár csepp citrom ízlés szerint mehet a halacskákra.


rákvajas fehérkenyéren
 

A szardínia elkészítésének másik gyakori módja az egészben grillezés. Házi körülmények közt nehéz jól grillezni. Vaslap híján, meg kell találni hozzá a megfelelő, lehetőleg öntöttvas serpenyőt, fel kell jól forrósítani, vékonyan meg kell olajozni, egy gerezd roppantott fokhagymát és egy babérlevelet dobok bele, majd a halakat, amiket arany barnára sütök. Paradicsom pesztós vagy zöld-pesztós fehérkenyérrel Isteni, de karakteresen fűszerezett tepsis burgonyával akár főétellé is válhat. 






4 megjegyzés:

Szigetközi Pecás írta...

Ezek nagyon finom falatok lehetnek, a dunai keszeget imádom paprikás lisztbe sütve..lehet, hogy grillezve is kipróbálom.

Gabah írta...

Szardnia forever! S legkedvencebb kedvenc halam! Ha friss, nagyon egyszerűen filézhető: fej le, bél ki, szardínia mint egy könyv kinyit, a fej felé eső résznél gerinc megfog (kicsit alá kell fúrni az ujjaddal), magad felé húz, és kész. Így a két filé egybenmarad, és akár tölthető is.
Itt egy kép: http://tavolainpiazza.blogspot.com/2008/12/sardelle-in-saor-eloetel-karacsonyi.html
Jó, hogy mondtad, hogy van a Metroban szardínia! Megyek és veszek is!

Névtelen írta...

Sült keszeg,és egyéb apróhal paprikás lisztben meghempergetve,és ropogósra sütve...
5-6 vagy több éve is lehet már,hogy Szolnok szomszédságában azthiszem Doba nevű településen(elég kis település:)voltunk... rokonoknál nyaralni,és a nememlékszem hanyas csatornán fogtunk szép számban kárászt és valamennyi apró(legnagyobb 10-12centis lehetett)keszeget."Haza" vittük Juliska nénihez(utálta,ha így szólítottuk:)megpucoltuk,irdalás só,paprikás liszt,és a többit Juliskanénire bíztuk.
Kinn ültünk az udvaron egy fa árnyékában némi sör "társaságában",és talán kanasztáztunk(de kártyáztunk az biztos).
Egyszercsak Juliskanéni:-P "kirontott" a konyhából egyenesen az udvarra egy tál ropogósra sült apró hallal amiket(számomra akkor még)meglepő módon a-z-ig meg lehetett enni kb. mint valami ropit.Első reakcióm annyi volt,hogy "ez sör mellé ideális":-D

Üdv.pufi a Zagyvaparti zagyválógép

pupa írta...

Összefutott a számban minden :-D!
A Balatonnál volt hasonlóban részem, sör helyett friss csopaki borok társaságában ...
De jó, hogy írtad! Nagyon elkalandoztam ...